Judy-T
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Szeretettel nektek
 
Zene
 
Dátum, névnap

 
Látogatók száma
Indulás: 2005-03-09
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Képernyőváltás
 
Csengeri Attila ÚJ interjú
Az Operaház fantomjával, Csengeri Attilával, most találkoztam életemben először, az egész interjú alatt nagyon rokonszenvesen viselkedett, szerencsére a hírnév és a siker nem mindenkit forgat ki.

A hangulat gyorsan feloldódott, hiszen az elején egy laza kis beszélgetés folyt a Da Vinci-kód című filmről, melynek vetítéséről egy kicsit késve érkezett meg. Miután megvitattuk a film jó és rossz tulajdonságait, a beszélgetés a pályakezdésére terelődött.

Hogy kezdődött a színészi pályafutásod?

Vissza kell mennem a lakótelepi rockénekesi múltamhoz. Mert igazából soha nem gondoltam volna, hogy színész leszek. Rockzenészként kezdtem az énekesi pályafutásomat. Csak a véletlen hozta, hogy nem gitáros lettem, mert éppen nem volt pénzem gitárra.

Mikrofont könnyebb volt szerezni és így lettem énekes. A második az volt, hogy a katonaság alatt abbahagytam az énekelést, mert nem lehetett úgy kijárni, próbálni és koncertezni.

Mi volt az együttes neve és mi lett vele?

A Géniusz nevű együttes, akik most álltak újból össze és kiadtak egy új cd-t. Az Andrássy úton volt egy étterem ott játszottak és azóta mind családapák és vállalakozók lettek . A Géniusz együttes nagyon szép reményekkel indult, de politika, dalszövegek…hosszú történet miatt, igazából nem tudtunk olyan pályát befutni, amilyet lehetett volna

Hogy kerültél a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakára?

A katonaság alatt tudtam meg, hogy a Színművészeti Főiskolán végez az akkori musical osztály. A leszerelésem után 1989-ben indul egy új osztály, ami már négy éves lesz, a korábbi három helyett. A Malek Andiék végeztek az előttem lévő osztályban. Elhatároztam, hogy egy próbát megér az, hogy színész legyek, mert érdekelt ez a pálya. Úgy éreztem, hogy mindenképp az énekléssel szeretnék foglalkozni. A felvételi első rostáján mondta nekem az akkori zenészmesterség tanár,Versényi Ida néni, hogy ilyen magas, jó kiállású, tenor fiúkra szükség van. És elsőre felvettek.

Mik voltak az első szerepeid?

Első év végén a Rockszínházban a Dorian Gray főszerepét énekelhettem el. A Rockszínházban játszottam még a Légy jó mindhaláligban, a Sakkban és a Sztárcsinálókban is, itt volt egy nagyon szép karrierem, amit aztán megállított az a tény, hogy a Rockszínház megszűnőben volt. Az utolsó pillanatokban jöttek Németországból impresszáriók,és vittek ki Stuttgartba,a Miss Saigon férfi főszerepére (Chris).

Egyre többen, főleg a fiatalok közül szeretik meg a musicaleket, erről mi a véleményed?

Ennek természetesen nagyon örülök, mindez azért valamennyire a médiának köszönhető, bárhol járunk a városban plakátokkal találkozunk, Az Operaház fantomjának bemutatója előtt az ő plakátjait láthattuk mindenhol, mostanában a Budapesti Operett Színház új bemutatóját reklámozzák…van emögött egyfajta média háttér is, de úgy gondolom a musical van olyan érték, hogy elérjen az emberekhez. Remélem hosszú távon megmarad ez a figyelem, főleg a fiatalokban inkább, mert aki idősebb és eddig nem szerette meg a musicalt, az nem biztos, hogy ezután megkedveli. A fiatalok ebbe nőhetnek bele.

Rajongóiddal, hogy tartod a kapcsolatot?

Van a rajongói G-portálos honlap és a napokban beindul a saját honlapom, a www. csengeriattila.hu. Ugye mi más lenne? Ennek a szerkesztését egy szintén nagyon kedves rajongó hölgy ajánlotta fel, akivel e-mailekben tartjuk a kapcsolatot és próbáljuk megoldani a problémás dolgokat. Senki ne várjon flash alapú csodákat, szerintem egy egyszerű, de aranyos kis honlap lesz. Rajta az életemmel, zenékkel, videókkal. Természetesen én inkább a színpadon mutatom meg , ki vagyok, a honlap csak egy kis kiegészítés lesz hozzá.

Az Operaház fantomjába, mikor és hogy kerültél bele?

Három éves a Fantom. Nagyon egyszerűen kerültem bele, a Madách Színház küldött egy levelet, hogy felkér a casting második fordulójára, itt már csak a meghívottak vehettek részt, azokkal,akik az első fordulóból továbbjutottak. Szirtes tanár úrral már dolgoztam a Nyomorultakban,Kocsák Tibor tanított a Főiskolán, Makláry László karmesterrel dolgoztam a Rockszínházban és az operett színházas múltamból is emlékeztem rá , mert ott egy évig voltam gyakorlaton, akkor még Fővárosi Operettszínház volt a neve.Álltam a hátsó sorban a kórusban,énekeltem a szólamokat a Denevérben és a Mosoly országában. Kórusban állni hátul, nem mindenáron nagyszerep vagy főszerep, annak is megvan a tanulsága és a nehézsége.

Milyen érzés Fantomot játszani?

Fárasztó…, de nagyon nagy érzés , például van olyan, hogy csak a végére ébredek föl amikor felmegy a függöny és a nézők tapsolnak Addig egy extázisban él az ember a színpadon. Amit a darabban, nagyon szeretek, hogy ez tényleg „a legek musicalje”, ezt az is mutatja, hogy hány országban mutatták be és milyen nézőszámokat produkált. Aki egyszer ebben szerepel bárhol a világon, az már olyan csodálatos érzés, hogy akkor ott abba is hagyhatja a pályát és elmondhatja, hogy ezért érdemes volt élni.

Az egész darab nagyon sikeres, minek köszönhető ez?

Igen,minden este teltház,ennek nagyon örülünk... Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon sok musicalt láttam életemben és a Fantom benne van abban az öt-hat darabban, ami történetében, zenéjében, látványában is megállja a helyét. Nagyon sok musicalt mutatnak be úgy, hogy mekkora világszám és vagy elalszik rajta az ember, vagy már nem érdekli a téma, nagyon sok ilyet láttam mostanában. Az Operaház fantomja, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Miss Saigon, a Sakk,a West Side Story és a Nyomorultak mellett egy olyan remekmű, amelynek minden percét élvezem. Egy picit sajnálom, hogy a Fantom ilyen keveset jelenik meg benne, de ettől félelmetes és egyben misztikus a karaktere, hogy nem minden percünket vele töltjük. Annak ellenére, hogy a 430-ik előadás körül jár, és ebből legalább 160-szor eljátszottam, még minden este egy kisebb ájulás mire eltűnök a végén a süllyesztőben, dől rólam a víz és fogytam két kilót. Tényleg nem csak szellemileg, hanem fizikálisan is nagyon megterhelő dolog. De csak úgy érdemes eljátszani, ha a végén kicsit belehalok.

A maszk az mindenkinek személyre szabottan van kialakítva?

Amikor elkezdődött az egész próbafolyamat, akkor elmentünk Pohárnok Iván műhelyébe, ahol a sebet és a maszkot, (ami két külön dolog, alul van a seb felragasztva és azon a maszk, ami egy vékony műanyag) készítették el. A seb és a maszk mindenkinek a saját arcára van formázva, mintát vettek az arcunkról, azaz a teljes fejünkről, mert a parókát is méretre kellett formázni. Gyakorlatilag a nyakunkig teljesen be voltunk gipszelve, és csak a két orrlyukunkat hagyták szabadon, amibe két szívószálat nyomtak bele. A sebrész már anyagában is megfestett, de fölkerül rá még egy aprólékosabb smink és az egész arcunkat megfestik véresre és a szemünket feketére. A felrakása nem is annyira macerás, hanem a levétele, amikor a vékony bőröket húzza le a ragasztó és mossák le benzinnel a maradékot.

Mennyi idő, mire elkészül a „Fantom arca”?

Egy óráról indult, de ez mostanra olyan 40 perc lett, mert ugye ezt szinte minden nap gyakorolják a sminkesek, és már belejöttek.

Rengeteg karaktert formáltál már meg. Milyen szerepre vágysz még, azaz van számodra álomszerep?

Igen van. A Jézus Krisztus Szupersztárból Jézust bármikor (úgy értem 45-50 éves koromig, amíg a magasságok még megvannak) eljátszanám, és Jean Valjean-t a Nyomorultakból, azt majd kicsit később, úgy gondolom 45 éves korom környékén.

Többször említetted, hogy csak kevés olyan musical van, ami igazán jó. Szerinted melyek ezek?

Az István a király, mint rockopera egy örök darab, de ugyanígy a Sztárcsinálók,Dorian Gray, és aki hallgatja az Anna Kareninát Kocsák Tibor művét, az azt mondja, hogy Webber megirigyelhetné. A Webber művek közül Az Operaház fantomja,Jézus Krisztus Szupersztár,Evita,és a Macskák azért, mert úgy tud világsikert elérni, hogy nem tartom sem történetében, sem zeneiségében hatalmas műnek, de ha összességében nézed, ezért vannak benne nagyon jó dolgok. Schönberg két művét a Nyomorultakat és a Miss Saigont és ha egyszer valaki összekapná a dramaturgiáját akkor a Sakkot is.

És ott van még egy igazi,kortalan remekmű,amely változatosságban,hangszerelésben felülmúlhatatlan:Bernsein West Side Story-ja.

Milyen egyéb szerepekben láthatunk?

Most beindult az életem, mert nyáron bemutatjuk a Luxemburg grófját a Pécsi Nemzeti Színház és a Horváth Színház közös produkcióját, aminek a Káptalan utcai szabadtéri színpadon lesz a premierje július 14-én. Ebben René a festő az egyik főszereplő (ezt a szerepet játszom), aki megörökli a rangot, de hozzá pénzt nem. Aztán a Macskafogó, amit Pécsett mutattunk be, feljön a Magyar Színházba, ott ugyanúgy Mr. Tájföl a gonosz macska leszek, Tóth Sándorral kettőzve. A napokban hívott fel Halasi Imre, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, aki szeretné, ha eljátszanám a Valahol Európában című musicalben Hosszú szerepét, aminek október 13-án leszel a premierje. Valamint nyáron lesz Erdélyben a Csíksomlyói Madonnáról egy Koltay Gergely mű, a Napba öltözött leány, amelyben szintén van egy szerepem Vikidál Gyula és Varga Miklós oldalán.

Mennyivel másabb a szabadtéri előadás?

Sokkal nehezebb, behallatszik az utca zaja, a harangzúgás és a kutyák ugatása. A Godspellt mutattuk be tavaly nyáron, és háromszáz méterre két héten át egy sörfesztivál volt, élő koncertekkel és fölszólt a zene, ami a legcsöndesebb részeket zavarta meg. A szabadtérnek különleges hangulata van, mindezek ellenére szeretem, mert mindig nagy kihívás.

Térjünk át kicsit a családodra. Nyaralni hova mentek a családdal?

A nyaralás Olaszországban lesz, a feleségem most 14 hetes terhes, mire nyaralni megyünk addigra már vigyázni kell a pocijára. Ez inkább egy feltöltődés, pihenés lesz . Arra a napra amikor elutazunk négy darab felkérésem jött, köztük olyan, hogy a McLaren csapatnak kellene énekelni egy estét, ahol ezzel lepték volna meg a Forma1-en versenyző csapat tagjait. De az utazás már be volt fizetve, és azt mondtam, ha tologatom, akkor majd jön még egy felkérés, úgyhogy döntöttem: nyaralunk!

Mi az első a karrier vagy a család?

Ha valaki apa vagy anya lesz teljesen átértékelődik az élete. Ha választanom kéne, hogy színészet vagy Zsanna (az 5 éves kislánya), akkor egyértelmű, hogy a Zsannát választanám. Ha valaki szülő lesz, onnantól ez már nem kérdés. Most már a kocsi is azért fontos, hogy biztonságban legyen a gyerek.

Szeretnéd, ha ő is ilyen pályán mozogna?

A lányoknak nagyon nehéz ebben a szakmában. Fiatal lányokra írják a legtöbb szerepet és van az a kor, amikor lányt már nem játszhatnak, de anyát játszani túl fiatalok. Nagyon nehéz jó szerepet találni. Rábízom a döntést, de szeretném, hogy legyen egy komoly szakmája, amiből bármikor megélhet.

Szabadidődben mit csinálsz?

Ha van egy kis időm azt a Zsannával és sportolásssal töltöm, elmegyünk állatkertbe, vidámparkba.

A nyáron több helyen is láthatjuk majd, amelyről bővebben a honlapján is tájékozódhatunk. Nem utolsó dolog Attilának, hogy a Honda Magyarország Kft. egy évre minden költséget vállalva felajánlott Attilának egy Honda Accordot, amelynek oldalán egy „fantomos” matrica is található, ezzel segítendő, hogy sikeresen oda érjen mindenhova, ahol a rajongók várnak rá.

www.netnap.hu

 
A hét képe
 
Menü
 
Az operaház fantomja
 
Fotók
 
Interjúk
 
Linkajánló
 
Szavazás
A film vagy az előadás tetszett jobban?
a film
az előadás
mindkettő szuper
egyik sem tetszett
szavazok
 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu